úterý 16. prosince 2014

Pátek - lublaňské rozhledy 1/2

Výhled z 11. patra hotelu Westin dává naději na pěkný slunečný den. Vstáváme brzo ráno, rychle snídáme (chtěl jsem si dát jogurt, ale když byly na výběr marinované ryby, neodolal jsem) a přesouváme se autobusem do 140 km vzdálené Lublaně.

Výhled z Lublaňského hradu
Autobus plný ospalých vinařů a novinářů po dvou hodinách zastavuje u Lublaňského hradu. Tato středověká pevnost čnící nad hlavním městem Slovinska hostí první den přehlídky naturálních vín Label Grand Karakterre. Celý areál je dokonale zrekonstruován - jsou zde restaurace, sály a vinný sklep. Vše moderní, ale velmi pečlivě skloubené se středověkou architekturou. Z různých části hradu je geniální výhled na celou Lublaň a přilehlé hory.

V dopoledních hodinách je naplánovaná konference. Mým úkolem je konferenci natočit na video. Skládá se tří bloků. První je věnován kávě - Nik Orosi, chorvatský odborník na kávu, dává přítomným ochutnat "nazrále" espresso. Vychlazené, dva dny uležené!! Krásná plná chuť, lehká hořkost, ale působí hedvábně a vazce. Mluví o nutnosti pohlížet na kávu stejně jako na víno. Očividně je kávou zcela pohlcen a působí důvěryhodně.
Druhý panel je věnován magickému vinařskému termínu TERROIR. Co je vše zahrnuje terroir? Byla hlavní otázka panelu, kterého se mimo jiných účastnila i Alice Feiring - uznávaná newyorská winebloggerka, která se zaměřuje na naturální vína. Třetí panel ovládli dva horkokrevní Italové z organizace Slow Food, potažmo University of Gastronomic Arts (ano, i to se dá studovat). Jídlo a víno položili do  filosofické roviny - předvedli velké zanícení a zajímavý pohled na problematiku. Brzy představím záznam z posledních dvou panelů a budete moc posoudit sami. Konference se účastnili hlavně vinaři, čili poskytla zajímavé pohledy na problematiku. Nejzajímavější byl komentář Johna Wundermana z Gruzie - ten Terroir neodmyslitelně spojoval s kulturou a historií daného místa.
Jak se všichni diskutující shodli terroir rozhodně není jen druh podloží a půda na vinici - to ovlivňuje budoucnost - jaké víno bude, jakou bude mít chuť atd. Ale kdo chce pochopit terroir musí se ohlédnout do minulosti - jaké odrůdy se historicky pěstovaly, jaké vedení vinaři používali, jaké k tomu měli důvody a proč se přístup k vinohradům měnil. Vinař by neměl být ten kdo determinuje dané víno, to by měl být terroir. Jedině neintervenovaná vína, dělaná s úctou k místu svého původu, mohou být nazývána terroirová. Vinař by neměl být výrobcem vína, ale jistým prostředníkem/katalyzátorem mezi vinohrady a vínem.

Teď už je potřeba vrhnout se na festival samotný. Hlavními organizátory jsou Primož Štajer, Niko Dukan a Marko Kováč - mají distribuci naturálních vín ve Slovinsku, Chorvatsku a díky Nikovi i v Brazílii. Tento rok k nim přibyl mladý Flohrian Ehm, který se stará o Rakousko. Jde již o třetí ročník. Pravidla pro účast jsou jednoduchá: vinař, který se smí účastnit 1) nesmí používat chemické postřiky ve vinohradu, 2) by měl kvasit vína spontánně, 3) by neměl produkovat více než 80 tis. lahví ročně, 4) vína by měla být technicky v pořádku. 5) vinař = majitel.

Na festivalu se představilo téměř 80 vinařů z Rakouska, Itálie, Francie, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, Španělska, Argentiny a snad i mou zásluhou dvě česká a jedno slovenské vinařství. Následuje několik fotek a seznam účastnících se vinařů. Kurzívou jsou vyznačená vinařství, která jsem ochutnal a o kterých pojednám v dalším příspěvku.


Argentina
4 Manos
Alpamanta
Austria
Andreas Tscheppe
Georgium
Karl Schnabel
Ploder Rosenberg
Roland Tauss
Sepp Muster
Werlitsch
Croatia
Kosovec
Krauthaker
Piquentum
Czech Republic
Dva Duby
Milan Nestarec
France
Alexandre Bain
Champagne Tarlant
Chateau Flotis
Chateau Franc-Pourret
Chateau Le Puy
Chateau Tire Pe
Clos Chante l'Alouette
Clos des Cimes
Clos de l'Elu
Domaine Binner
Domaine Bizot
Domaine de l'Ecu
Domaine de Montcy
Domaine des Vignes Rouges
Domaine du Haut-Patarbet
Domaine Viret
Noella Morantin
Sebastien Riffault
Georgia
Pheasant's Tears
Germany
Immich-Batterieberg
Weiser-Künstler
Hungary
Weingut Wassmann





Italy
Ampeleia
Casale
Casa Belfi
Casa Caterina

Colombaia
Daniele Piccinin
Fonterenza
Foradori
Gatti
Istine
Iuli
La Stoppa
Le Piane
Pacina
Paraschos
Terpin
Quarticello
Vodopivec
Japan
Yoigokochi Sake Selection
Slovak Republic
Slobodne Vinarstvo
Slovenia
Atimo
Batič
Blažič
Burja
Čotar
Gordia
Guerilla
JNK
Keltis
Klabjan
Klinec 
Kmetija Štekar
Korenika & Moškon
Kramar
Mlečnik
Renčel
Slavček
Štemberger
Šumenjak
Štekar Jure
Emil Tavčar
Urbajs
Vina Šuman
Spain
Loxar

Žádné komentáře:

Okomentovat