středa 10. prosince 2014

Vyrážíme!

Vítejte! 

Dovolte, abych vás přivítal na svém blogu, který bude mapovat můj pobyt ve Slovinsku. Kam jedu? Co tam budu dělat? Proč tam jedu? Proč o tom píši blog? Na tyto a další otázky odpoví následující řádky. 

Kam?

Můj pobyt je rozdělen na dvě části. První začíná ve čtvrtek 11.12. a  bude se odehrávat částečně v chorvatském Záhřebu a slovinské Ljubljani. Koná se tam totiž skvělá přehlídka naturálních vinařů s názvem  Label Grand Kararakterre. Již třetí ročník akce mají na svědomí kluci z Naravna vina - Primož Štajer a jeho spolupracovníci Marko Kovac a Niko Dukan. Seznámil jsem se s nimi na Raw wine v Londýně, slovo dalo slovo a díky jistému kreditu vydobytém i díky práci na Praha pije víno jsme se domluvili na menší spolupráci. Pomáhal jsem jim kontaktovat česko-slovenské-uherské vinaře. Nakonec tuto část Evropy budou "reprezentovat" Milan Nestarec, Dva duby a Slobodné vinárstvo. Tamas Pók z Egeru na poslední chvíli bohužel účast odřekl, což je velká škoda. Je to skvělý vinař a člověk a byl by jediným maďarským zástupcem na festivalu. O festivalu samotném, účastnících se vinařů a programu se rozepíši v následujícím postu.

Druhá část mého slovinského dobrodružství bude probíhat od začátku ledna do zhruba poloviny února. Díky programu Erasmus pro mladé podnikatele a ve spolupráci s Primošem Štajerem z Naravna vína strávím celý leden u různých slovinských vinařů. 

Proč? 

Není již žádným tajemstvím, že připravujeme k otevření naturální vinný bar v Táboře - tato cesta je poslední příležitostí, jak do hloubky proniknout do tajů přírodních vín, poznat se zajímavými vinaři a načerpat sílu na intenzivní práci v nově otevřeném baru. Otevření vinného baru, který se soustřeďuje jen na spontánně kvašená vína dělaná s ohledem k přírodě ve městě velikosti Tábora je na první pohled dosti crazy akce. Jsem si ovšem svojí volbou jist a proto, abych si byl jist i svými vědomostmi je tato cesta dalším střípkem do skládačky touženého úspěchu. V každém vinařství chci strávit zhruba týden. Pomáhat s každodenními činnostmi a koukat vinařům přes rameno. Výsledkem každého takového pobytu by měla být rozsáhlejší reportáž a rozhovor s daným vinařem. Chci se ptát na motivace a důvody proč se rozhodl jít cestou neinvazivního vinaření. Poznat vinice a okolí vinařství, sklep i vinařova psa. Chci načerpat co možná nejvíce cenných informací, postřehů a zážitků. Slovinsko jsem si vybral hlavně z toho důvodu, že se již dlouhodobě jedná o "mekku přírodních vinařů střední Evropy", je nám kulturně blízko a je to země krásná. Formu blogu jsem zvolil hlavně z toho důvodu, že své zážitky chci sdílet s ostatními vínomilci a poskytnou (doufám) zajímavý vhled do slovinského přírodního vinaření.

Držte si klobouky začínáme. Příštích pár dní bude hodně intenzivních, tak čtěte a sdílejte!:)







Žádné komentáře:

Okomentovat