Historie a současnost
vinařství ve Vipavské dolině
Matija Vertovec |
Historie vinařství ve Vipavské dolině se datuje do první poloviny 3. století pr. n.
Letopočtem, kdy se o výsadbu vinic zasloužil římský císař
Marcus Aurelius Severius Probus. Několik dochovaných zápisků či
postřehů nám dokazuje, že vinaření bylo po celý starověk i
středověk důležitou součástí místní kultury. Významnou
osobností místního vinařství byl Matija Vertovec (1784 – 1851).
Je autorem rozsáhleho technického manuáliu pro vinaře s názvem –
Vinoreja za Slovence (Vinohradnictví
pro Slovince). První publikace věnující se způsobu vinaření,
zmiňuje pěstované odrůdy té doby, přínáší i řadu novinek –
např. Zelené práce na vinohradu či nižší způsob vedení révy.
Velmi zajímavá je část, kde popisuje způsob tradiční
vinifikace - „hrozny kvasí po dobu 2 – 8 dnů dohromady s
rmutem“.
Ani Vipavě se
nevyhnula ničivá phyloxera (révokaz) a v roce 1888 se z Francie
dostává až sem. Trvá několik desetiletí, než je všechna réva
přeroubována na odolné americké podnože.
Vzhledem k nesnázím
spojeným s phyloxerou je v roce 1894 založeno Vipavské vinařské
družstvo, které mělo zlepšit úroveň místního vinaření,
budovat ukázkové vinohrady a zlepšit prodej vína.
Vinice u vesničky Dornberk |
Na přelomu 19. -
20. století měli místní vinaři problémy s odbytem svých vín a
začali se poohlížet po jiných místech, kde své víno prodat.
Jak uvádějí prameny, největšího odbytu se místním vínům
dostalo v Českých zemích. V časopise Kmetovec ( Zemědělec )
vyšel v květnu 1909 článek hovořící o vipavské odrůdě
Zelen, jako velmi chtěném zboží v Praze. Vínům z Vipavy se ovšem dostalo prestiže již dříve – z
Lublaně je obchodníci prodávali do celém Rakousku – Uhersku a
severní Evropě. Vína byla z Vipavy do Lublaně dopravována po
řece Lublanici a pak vozy taženými koňmi až do místa svého
původu. Na konci 19. století začala hrát také větší úlohu
železnice.
Ve Vipavské dolině
se oficiálně víno pěstuje na 2556 hektarech. Vinaři mohou
pěstovat 25 odrůd z nichž 18 je bílých a 7 modrých.
Láhev Sdružení Zelen |
V současnosti je
nejpěstovanějšími odrůdou hlavně Merlot ( 21%). Ten se ovšem
objevil až v polovině 60. let díky zavedeního nového vysokého
způsobu vedení tzv. Casarsa – to umožnilo větší výnosy, ale
vůči kvalitě do krok dopředu nebyl. Mnozí vinaři již tento
způsob vedení opustili. Ačkoliv se nyní pěstuje až 40 %
modrých odrůd – větší tradici a specifičnost mají vína
bílá. Z nich je hojně pěstována především Rebula ( Ribolla
Gialla) a Malvasie. Velmi tradiční
odrůdou je Zelen, který zažívá svůj restart i díky Sdružení
Zelen, založeného v roce 2003 nejvýznamnějšími procenty této
odrůdy. U zrodu tohoto seskupení stál Franc Premrn – vinařství Pajski rep. Momentálně se
Vipavě (především v její horní části) pěstuje 60 hektarů
této odrůdy. Dalšími zapomenutými a znovu objevenými odrůdami
jsou Pinela a Klárnica, jejihž výsadba taktéž vzrůstá.
Informace čerpány z velmi pěkné publikace Vipavska: barve, vonji, okusi/ Jože Rožman...[
et al.] Revija vino, 2011.
Žádné komentáře:
Okomentovat