VAROVÁNÍ:
Tento článek nebude pojednávat o kráse chorvatských černovlásek,
avšak o kráse vín vytvořených ženami.
Svět
přírodních vín je charakteristický tím, že mezi vinaři
najdete mnoho přemýšlivých, empatických a tvrdohlavých mužů.
Není tedy náhodou, že se pěstování a výrobě přírodních vín
věnuje poměrně velké množství žen ( můj dojem, empiricky
neověřeno), které těmito vlastnostmi často oplývají. Podívejme
se tedy ženy-vinařky, které se zúčastnily Label Grand
Karakterre. K tomuto počinu jsem věnoval sobotní část festivalu,
která se z Lublaně přesunula do hotelu Westin v Záhřebu.
Elena
Pantaleoni, La
Stoppa
Statek
se nachází v severní Itálii v oblasti Emilia - Romagna nedaleko
řeky Trebbia v provincii Piacenza. Hospodaří se zde na 58
hektarech, z čehož 30 jsou vinice a zbytek tvoří háje dubů,
kaštanů a akácií.
V
roce 1973 byl statek koupen rodinou Pantaleoni. Současná majitelka
Elena Pantaleoni začala používat organické a ekonomické postupy
ve vinohradu.
Ačkoliv
bývalý majitel Ageno se na přelomu 19. a 20. století zasadil o
výsadbu francouzských odrůd - Cabernet Sauvignon či Pinot Noir
současná majitelka se snaží propagovat místní odrůdy jako
Malvasia di Candia Aromatika, Barbera či Bonarda.
Hlavní
filosofie vinařství je následující: " Lidská činnost by
měla být vykonávána s porozuměním k přirozenosti země (půdy)
a reflektováním výrazu místních podmínek. "
Ochutnal
jsem tři vína a nejvíce mě zaujalo Ageno 2010. Víno
složené z odrůd Malvasia di Candia Aromatica (60%) a Ortrugo e
Trebbiano (40%). 30 dní macerace na šlupkách, nesířeno - ( bílá
vína macerují již od roku 1995!) Zrání 12 měsíců 1/2 v sudu,
1/2 v nerezu. Krásné, aromatické, minerální víno s jasně
jantarovou barvou. Moc pěkné víno! Zkusil jsem též Trebiollo -
základní víno vinařství (60% Barbera, 40% Bonarda) to mi úplně
nesedlo, hodně otevřené s lehkou myšinou ( či dochutí tuto chuť
připomínající). Vynikající ovšem byla Barberra de la
Stopa 2007- 100% Barbera - zraní v použitých barrique sudech.
Zaměřená chuť, čistota, nazrálá tříslovina. Dlouhá historie
a vtělená pokora. Velmi zajímavé!
Laura Semeria, Domaine de Montcy
Laura
pochází původem z Itálie, ale potom co ukončila práci manažerky
létající po celém světě se rozhodla v roce 2007 koupit
vinařství Domaine de Montcy v Cheverny na Loiře a začít vinařit.
První své víno vyrobila v roce 2012. Hospodaří na 20 ha, pěstuje
odrůdy klasické pro tuto oblast - Pinot Noir, Gamay, Sauvignon a
především odrůdu Romorantin. Dříve na Loiře velmi rozšířená
odrůda se nyní pěstuje jen v apelaci Cour - Cheverny
AOC na 54 ha z toho 3 ha spadají právě k Domaine de
Montcy. Odrůda je podobná Chardonnay, dává velmi minerální,
přímá vína, připomínající vína z oblasti Chablis. Ochutnal
jsem dvě vína této odrůdy - první z nich nese název apelace,
jelikož vína z této apelace mohou být jen z odrůdy Romorantin,
druhé z nich se jmenuje Plenitude (Plnost) - Domaine de
Montcy, Cour - Cheverny AOC 2011 a Domaine de Montcy, Plenitude 2011
- vinohrady jsou umístěny na křemičitém jílu, to je
jeden z důvodů proč jsou obě vína výrazně minerální,
herbální, s vůní tymiánu a rebarbory. První varianta je dělaná
v nerezu druhá pak v barriquovém sudu. Ač jsem většinou
příznivcem zrání vína ve dřevě dal bych pro tentokrát
přednost vínu z inoxu - opravdu se mi líbí ta lehká, decentní
bylinná aromatika, kterou sud trochu zastírá. Laura navíc vyrábí
skvělé džemy. Ovoce na jejich výrobu pochází z okolních
ekofarm, čímž podporuje lokální zemědělce. Tak je to
správné, tak to má být!
Cathy,
Katya a Myriam, Chateau
Flotis
Jako
třetí vinařství si představíme vinařství tří žen. Cathy,
Katya (na snímku) a Myriam založili vinařsví v roce 2004 a od
roku 2009 vinaří ekologicky. Vinařsví se nalézá v apelaci
Fronton AOC na jihozápadě Francie nedaleko města Toulose.
Dominantní odrůdou v této klasické vinařské oblasti je
Négrette. Dále se pěstuje především Syrah, Cabernet Franc,
Cabernet Sauvignon a další. Aby víno mohlo nést názve AOC
Fronton musí alespoň 50% vína být vyrobeno z odrůdy Négrette.
Vína z toho vinařství jsem chutnal již na úvodním čtvrtečním
setkání a moc mi chutnala. Chateau Flotis 2010 - 55%
Negretté a 45% Syrah - réva pěstována na kamenité, slunci
exponované lokalitě. Hrozny jsou zbaveny třapin - macerace a
kvašení probíhá bez nich. Víno je velmi elegantní, hravé až
vyzývavé. Velmi ovocné po bobulovinách - třešně, rybíz
či ostružiny. V tom víně je ženskost, ať už si pod tím
představujeme cokoliv!
Francesca
a Margherit Padovani,Fonterenza
Na
festivalu jsem se také setkal jednou ze sester (dvojčat) Padovani,
které od roku 1999 hospodaří na statku Fonterenza ve vesničce
Saint´ Angelo in Colle nedaleko Montalcina v Toskánsku. Krom vína
samozřejmě produkují i olivový olej. Obhospodařují cca 4,2 ha v
kopcovité krajině s nadmořskou výškou 420 metrů nad mořem.
Velmi nízká výtěžnost, práce na vinohradu i ve sklepě dle
biodynamického kalendáře a minimum intervencí dělají z těchto
vín extrakci oblasti Montalcino! Prim zde samozřejmě hraje odrůda
Sangiovese - základním červeným vínem je Pettirosso
Vino Rosso - mladé,
ovocné Sangiovesse fermentované a zrající v nerezu. Na vrcholu
stojí dvě vína - Rosso
di Montalcino ochutnal
jsem ročníky 2011 a 2012 a
samozřejmě Brunello
di Montalcino D.O.C.G. 2007 - vinifikace
u těchto vín probíhá v dřevěných kónických sudech ze
slavonského dubu. Brunello dále zraje v sudu až 46 měsíců,
Rosso okolo 20. Tato vína jsou hodně o taninech. Nejsou láskou na
první pohled, ale stárnutím se z nich stávají elegáni s dobře
uvázanou kravatou. Vína přímá, čistá, jasně vypovídající o
místě svého původu.
Myslím,
že by více žen mělo vyrábět vína, ještě jsem totiž nikdy
nepil špatné víno vyrobené ženou. Jak jsem vysledoval, vína
vznikla rukou ženy mají vtělenou elegenci a půvab. To jsou věci,
které na víně vždy velmi cením!
Žádné komentáře:
Okomentovat