sobota 3. ledna 2015

Záhřebské ženy


VAROVÁNÍ: Tento článek nebude pojednávat o kráse chorvatských černovlásek, avšak o kráse vín vytvořených ženami. 

Svět přírodních vín je charakteristický tím, že mezi vinaři najdete mnoho přemýšlivých, empatických a tvrdohlavých mužů. Není tedy náhodou, že se pěstování a výrobě přírodních vín věnuje poměrně velké množství žen ( můj dojem, empiricky neověřeno), které těmito vlastnostmi často oplývají. Podívejme se tedy ženy-vinařky, které se zúčastnily Label Grand Karakterre. K tomuto počinu jsem věnoval sobotní část festivalu, která se z Lublaně přesunula do hotelu Westin v Záhřebu.


Elena Pantaleoni, La Stoppa

Statek se nachází v severní Itálii v oblasti Emilia - Romagna nedaleko řeky Trebbia v provincii Piacenza. Hospodaří se zde na 58 hektarech, z čehož 30 jsou vinice a zbytek tvoří háje dubů, kaštanů a akácií. 


V roce 1973 byl statek koupen rodinou Pantaleoni. Současná majitelka Elena Pantaleoni začala používat organické a ekonomické postupy ve vinohradu.

Ačkoliv bývalý majitel Ageno se na přelomu 19. a 20. století zasadil o výsadbu francouzských odrůd - Cabernet Sauvignon či Pinot Noir současná majitelka se snaží propagovat místní odrůdy jako Malvasia di Candia Aromatika, Barbera či Bonarda.

Hlavní filosofie vinařství je následující: " Lidská činnost by měla být vykonávána s porozuměním k přirozenosti země (půdy) a reflektováním výrazu místních podmínek. " 

Ochutnal jsem tři vína a nejvíce mě zaujalo Ageno 2010. Víno složené z odrůd Malvasia di Candia Aromatica (60%) a Ortrugo e Trebbiano (40%). 30 dní macerace na šlupkách, nesířeno - ( bílá vína macerují již od roku 1995!) Zrání 12 měsíců 1/2 v sudu, 1/2 v nerezu.  Krásné, aromatické, minerální víno s jasně jantarovou barvou. Moc pěkné víno! Zkusil jsem též Trebiollo - základní víno vinařství (60% Barbera, 40% Bonarda) to mi úplně nesedlo, hodně otevřené s lehkou myšinou ( či dochutí tuto chuť připomínající). Vynikající ovšem byla Barberra de la Stopa 2007- 100% Barbera - zraní v použitých barrique sudech. Zaměřená chuť, čistota, nazrálá tříslovina. Dlouhá historie a vtělená pokora. Velmi zajímavé!

                                                    



Laura Semeria, Domaine de Montcy

Laura pochází původem z Itálie, ale potom co ukončila práci manažerky létající po celém světě se rozhodla v roce 2007 koupit vinařství Domaine de Montcy v Cheverny na Loiře a začít vinařit. První své víno vyrobila v roce 2012. Hospodaří na 20 ha, pěstuje odrůdy klasické pro tuto oblast - Pinot Noir, Gamay, Sauvignon a především odrůdu Romorantin. Dříve na Loiře velmi rozšířená odrůda se nyní pěstuje jen v apelaci Cour - Cheverny AOC na 54 ha z toho 3 ha spadají právě k Domaine de Montcy. Odrůda je podobná Chardonnay, dává velmi minerální, přímá vína, připomínající vína z oblasti Chablis. Ochutnal jsem dvě vína této odrůdy - první z nich nese název apelace, jelikož vína z této apelace mohou být jen z odrůdy Romorantin, druhé z nich se jmenuje Plenitude (Plnost) - Domaine de Montcy, Cour - Cheverny AOC 2011 a Domaine de Montcy, Plenitude 2011 - vinohrady jsou umístěny na křemičitém jílu, to je jeden z důvodů proč jsou obě vína výrazně minerální, herbální, s vůní tymiánu a rebarbory. První varianta je dělaná v nerezu druhá pak v barriquovém sudu. Ač jsem většinou příznivcem zrání vína ve dřevě dal bych pro tentokrát přednost vínu z inoxu - opravdu se mi líbí ta lehká, decentní bylinná aromatika, kterou sud trochu zastírá. Laura navíc vyrábí skvělé džemy. Ovoce na jejich výrobu pochází z okolních ekofarm, čímž podporuje lokální zemědělce. Tak je to správné, tak to má být!





Cathy, Katya a Myriam, Chateau Flotis



Jako třetí vinařství si představíme vinařství tří žen. Cathy, Katya (na snímku) a Myriam založili vinařsví v roce 2004 a od roku 2009 vinaří ekologicky. Vinařsví se nalézá v apelaci Fronton AOC na jihozápadě Francie nedaleko města Toulose. Dominantní odrůdou v této klasické vinařské oblasti je Négrette. Dále se pěstuje především Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a další. Aby víno mohlo nést názve AOC Fronton musí alespoň 50% vína být vyrobeno z odrůdy Négrette. Vína z toho vinařství jsem chutnal již na úvodním čtvrtečním setkání a moc mi chutnala. Chateau Flotis 2010 - 55% Negretté a 45% Syrah - réva pěstována na kamenité, slunci exponované lokalitě. Hrozny jsou zbaveny třapin - macerace a kvašení probíhá bez nich. Víno je velmi elegantní, hravé až vyzývavé. Velmi ovocné po bobulovinách  - třešně, rybíz či ostružiny. V tom víně je ženskost, ať už si pod tím představujeme cokoliv!


Francesca a Margherit Padovani,Fonterenza

Na festivalu jsem se také setkal jednou ze sester (dvojčat) Padovani, které od roku 1999 hospodaří na statku Fonterenza ve vesničce Saint´ Angelo in Colle nedaleko Montalcina v Toskánsku. Krom vína samozřejmě produkují i olivový olej. Obhospodařují cca 4,2 ha v kopcovité krajině s nadmořskou výškou 420 metrů nad mořem. Velmi nízká výtěžnost, práce na vinohradu i ve sklepě dle biodynamického kalendáře a minimum intervencí dělají z těchto vín extrakci oblasti Montalcino! Prim zde samozřejmě hraje odrůda Sangiovese - základním červeným vínem je Pettirosso Vino Rosso - mladé, ovocné Sangiovesse fermentované a zrající v nerezu. Na vrcholu stojí dvě vína - Rosso di Montalcino ochutnal jsem ročníky 2011 a 2012 a samozřejmě  Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2007 - vinifikace u těchto vín probíhá v dřevěných kónických sudech ze slavonského dubu. Brunello dále zraje v sudu až 46 měsíců, Rosso okolo 20. Tato vína jsou hodně o taninech. Nejsou láskou na první pohled, ale stárnutím se z nich stávají elegáni s dobře uvázanou kravatou. Vína přímá, čistá, jasně vypovídající o místě svého původu. 


Myslím, že by více žen mělo vyrábět vína, ještě jsem totiž nikdy nepil špatné víno vyrobené ženou. Jak jsem vysledoval, vína vznikla rukou ženy mají vtělenou elegenci a půvab. To jsou věci, které na víně vždy velmi cením!





Žádné komentáře:

Okomentovat