Branko
Čotar začal vinařit v roce 1974. Hlavní motivací byla výroba
vína pro rodinnou restauraci, kterou v současnosti vede Brankova
dcera, zatímco Brankův syn Vasja má na starosti vinařství.
Mezi
hlavní odrůdy, které na jeho 7,5 hektarech nemůžou chybět jsou
Malvasie, Vitovska či „královská“ modrá odrůda Krasu Refošk
(z které se vyrábí zdejší nejslavnější víno Teran.
Respektive Teranem se nazývají vína odrůdy Refošk, které se
pěstují na tzv. Terra Rose - červenozem vzniklá erozí a oxidací
vápence s velkým podílem železa). V dřívějších dobách byly
ovšem vysazeny i vinice Cabernetu Sauvignonu, Merlotu a Sauvignonu
blanc.
Vstupujeme
do sklepa vinařství Čotar. Nenápadné modré dveře, úzké
schodiště. Přicházíme do první sklepa, ten byl zřízen jako
první. V součastnosti slouží jako archiv. Přítmí, žluté
světlo jedné žárovky doplňuje světlo ze svíček ve výklenku.
Roztavený vosk ztéká na podlahu. V kojích jsou uloženy lahve s
nánosem prachu a vůní tlejících etiket. Podmanivá atmosféra.
Dozvídáme se něco o historii vinařství, osobní filosofii a
přístupu k výrobě vína. Sestupujeme do dalšího dvou sklepů,
které jsou vyplněny zástupy dubových sudů na zrání, jak
bílých, tak červených vín. Sklepy jsou vyhloubeny ve skále, tak
aby hrozny postupně sestupovali sklepem až se v nich v nejspodnější
části stane ušlechtilé víno - hovoříme o tzv. gravitačním
vinařství. Převládá tu příjemné klima bez výkyvů
teplot a nadměrné vlhkosti. Branko
nechává vínům čas – průměrně stráví v sudu 2 - 3 roky u
bílého vína a 4 - 5 let u červeného. Vína zrají bez
přidání oxidu siřičitého až do prvního stáčení.
Filtrace se neprovádí. Nakonec
se dostáváme do degustační místnosti. Zasedáme a Branko začíná
otevírat ty pravé poklady svého sklepa:
Malvasia
2004
Extrémně
minerální víno se šťavnatou kyselinou, velmi
koncentrované
a zaměřené. Dlouhá, kořenitá dochuť. Velmi sofistikované
macerované (oranžové) víno, které zráním v lahvi krásně
změklo a zjemnilo se.
Sauvignon
1991
Velmi
raritní víno. Branko ho otevírá jen velmi zřídka. Jde totiž o
velmi důležitý ročník – rok, kdy došlo k samostatnosti a
znovunabytí suverenity pro Slovinsko. Ve vůni i chuti dominuje
stařinka, zralé tóny, ale poněkud zavřené. Po expresivní
Malvasii je těžké takové víno pochopit.
Cabernet
Sauvignon 1999
Naopak
o osm let mladší Cabernet působí svěžím dojmem. Víno, kterému
bych 15 let rozhodně nehádal. Jemné, delikátní a aromaticky
velmi zajímavé. Po chvilce se ve skleničce nádherně otevírá,
rozovocňuje se a baví!
Degustace
netrvá dlouho musíme se přesunout do Brankovi restaurace, kde na
nás čekají další vína, tentokrát spárovaná s místními
pokrmy.
Běla
pěnina 2009
Již
téměř kultovní šumivé víno vyrobené z odrůd Vitovska a
Malvasia. Vína jsou macerována a vinifikována jako ostatní
Čotarova vína. Následně je k ním přidán kvasící mošt z nové
sklizně ( v tomto případě myslím ročník 2012 a víno znovu
refermentováno). Skvělé přírodní spontánně kvašené
bubliny!
Vitovska 2011
Celým
jménem Vitovska grganja, místní odrůda, která se
pěstuje především v Krasu a na druhé straně hranic ve Friuli a
Benátsku. Jméno je odvozeno od vesničky Vitovlje nacházející se
kousek od slovinské Gorizie. Výborné minerální víno.
Malvasia
2009
Terra
rosa 2005
Velké
červené víno vyrobené z odrůd Teran 40%, Merlot 40 % a 20%
Cabernet Sauvignon. Ačkoliv se udává, že Teran nemá pro svůj
velký podíl železa potenciál k zrání, toto víno to vyvrací.
Velké, vyzrálé, charizmatické víno v dokonalé kondici,
pravděpodobně na vrcholu své zralosti. Jako hlavní chod je
servírován pečené maso z místního druhu prasete - tzv.
Krškopolsky kus. Tučné, avšak delikátní maso se náramně
skloubí s vínem jehož tříslovina již byla zakulacena zráním v
lahvi.
Žádné komentáře:
Okomentovat